Túl magas vércukorszint okai

Túl magas vércukorszint okai Túl magas vércukorszint okai

A glükóz (cukor)a szervezet sejtjeinek legfőbb energiaforrása, amit a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerekből nyerünk. A vérbe szívódik fel, amely elszállítja a sejtekhez, vagy a májban raktározza. Ehhez a folyamathoz szükséges az inzulin.

Az egészséges hasnyálmirigy annyi inzulint termel, amennyi szükséges egy étkezéskor a szervezetbe juttatott táplálék felhasználásához. Ha nő a vércukorszint, akkor nő az inzulintermelés, és ahogy csökken a cukor szintje a vérben, kevesebb inzulin termelődik.

Diabéteszben a hasnyálmirigy már nem termel elég inzulint és a sejtek nem tudják felvenni a glükózt. Az felhalmozódik a vérben, vagyis magas lesz a vércukorszint. Lehetséges, hogy a hasnyálmirigy még képes inzulint termelni, de a szervezet nem megfelelően reagál rá, nem érzékeli a cukorbeteg. A végeredmény ugyanaz, magas lesz a vércukorszint. Ráadásul mivel az agy érzékeli, hogy a vérben sok a cukor, utasítást ad további inzulintermelésre. Vagyis lassan kimerül a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége.

Ha valaki nem száműzte étrendjéből a cukrot, és több szénhidrátot fogyasztott a kelleténél, akkor magasabb lehet a vércukra a normálisnál. Az is okozhat magas vércukorszintet, ha nem a megfelelő mennyiségű vagy típusú gyógyszert kapja cukorbetegségére. Vagy az orvos által rendelt cukor gyógyszert nem megfelelően használja. Oka lehet még, ha stresszes, érzelmileg labilis időszakot él át az ember. Ha a szokásosnál kevesebbet mozog. Gyulladásos betegségek (pl. influenza, torokgyulladás), fájdalom, műtét és fertőzések esetén is előfordulhat vércukorszint emelkedés. Illetve, ha olyan készítményt szed, amely emeli a vércukorszintet.