Vitaminok

Vitaminok

 A PABA-ról régebben azt tartották, hogy a B-vitaminok közé tartozik. Ma már tudjuk, hogy közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, sőt, mint fentebb említettük, hasznot is hajtanak, pl. vitaminokat termelnek és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABA e jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.

Kapcsolódó videók

A várandósság során - sőt, még a családalapítás előtt- sokan plusz vitaminokhoz nyúlnak, hogy a legjobbat nyújthassák babájuknak. Az egyik vitamin ezek közül a folsav, amire a magzatnak nagy szüksége van. 

Kapcsolódó videók

A mandula igazi nassolnivaló és édességek igazi édesítője. Sokan nem tudják, hogy értékes tápanyagokban gazdag és rendkívül jó hatással van a szervezetünkre. 

Az avokádót az inkák afrodiziákumnak tartották, ami a mai napig kétes, hiszen nem tudják, hogy gyümölcs vagy zölség. Ez a népszerűségén semmit sem csökkent, hiszen a mai napig előszeretettel fogyasztják az emberek. Számos jótékony hatással bír a szervezetünkre. De miért is érdmes ezt a különleges zöldes gümölcsöt fogyasztani? Ebből a cikkből megtudhatod! 

A méz rendkívül jó hatással van a szervezetünk számára, többek között fertőtlenítő hatással is bír, de ez csak bizonyos időtartamon belül fejti ki a hatását. Természetesen rengeteg mindenre jó hatással van, ebből a cikkből meg is tudhatod, hogy miért is jó az egészségre. 

A kiegyensúlyozott táplálkozással és a megfelelő ételek fogyasztásával elérhetjük, hogy a szervezetünk megkapja a megfelelő multivitamin adagot. Ha a megfelelő ételeket beépítjük az étrendünkbe, akkor nem is lesz szükségünk multivitamin tabletták szedésére.

A téli időszakban talán a legfontosabb pótolnunk a megfelelő vitaminokat a szervezetünk számára, hiszen ilyenkor kevesebb időt tudunk tölteni az evésre, valamint a gyümölcsök és zöldségek sem teremnek, ezért nehezebb hozzátjutnunk. 

A chili a legnépszerűbb ételízesítő közé tartozik, de emellett rengeteg jótékony hatással is bír. Íme pár vitamin, ami megtalálható benne. A trópusi vagy szubtrópusi égövön termesztett csípős termésű paprikafajtákat nevezzük chili paprikának. Sok helyen mártásokhoz, salátákhoz, marha-birka sültekhez, grillezett ételekhez használják. 

A birsalmát a legrégebbi gyümölcsként tartják számon. Fogyasztása hazánkban nem elterjedt, de némelyik háztartásban előfordul. Innen is jutott eszembe, hogy írok róla nektek, ugyanis most készül itthon a birsalma kompót. Nem csak étkezésre alkalmazták régen, hanem illatosítóként is szolgált.

A B-vitaminok csoportjába tartozik. Stressz vitaminként is emlegetik. Ez az a vitamin, ami széles körben előfordul az élelmiszerekben. Serkenti a mellékvese hormonjainak termelődését és csodás hatása van a bőrre, hajra, körmökre. A pantonénsav az anyagcsere folyamatokban nagyon fontos szerepet játszik.

Ez igazából nem vitamin, hanem aminosavszármazék. Vízben oldódik és a szervezetünk nem képes tárolni. Az aminosavak pedig a feérjék építőelemei. Szervezetünknek szüksége van rá, de nem képes előállítani, ezért táplálék útján kell a szervezetünkbe bejuttatni.

A folsav B₉-vitamin és M-vitamin. A folsav vízben oldódó vitamin. Fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében valósulhat meg. Hatalmas szerepe van a sejtek örökítőanyagának, a DNS és RNS szintetizálásában, illetve a hibáik kijavításában, így biztosítja, hogy az új sejtek is egészségesek legyenek.A táplálkozás nagyon fontos terhesség idején is. A változatosságon múlik minden. Az ásványi anyagok bevitelére és a vitaminokra is figyelni kell. A megfelelő vitamin és folsav szedése, nagyban befolyásolja a magzat későbbi egészségi állapotát.