Vitaminok
A kollagén nélkül a bőr száraz és vékony lenne, a körmök törékenyek lennének, az izmok nem tudnának növekedni, és a csontok is rendkívül sérülékenyek lennének, ezért fontos szerepet játszik a mindennapjainkban.
A rózsafélék családjába tartozó gyümölcsök népes rokonsággal rendelkeznek: az őszibarack és sárga- vagy más néven kajszibarack a szilva, a mandula, a meggy és a cseresznye unokatestvérei.
A PABA-ról régebben azt tartották, hogy a B-vitaminok közé tartozik. Ma már tudjuk, hogy közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, sőt, mint fentebb említettük, hasznot is hajtanak, pl. vitaminokat termelnek és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABA e jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.
Kapcsolódó videók
A várandósság során - sőt, még a családalapítás előtt- sokan plusz vitaminokhoz nyúlnak, hogy a legjobbat nyújthassák babájuknak. Az egyik vitamin ezek közül a folsav, amire a magzatnak nagy szüksége van.
Kapcsolódó videók
A mandula igazi nassolnivaló és édességek igazi édesítője. Sokan nem tudják, hogy értékes tápanyagokban gazdag és rendkívül jó hatással van a szervezetünkre.
Az avokádót az inkák afrodiziákumnak tartották, ami a mai napig kétes, hiszen nem tudják, hogy gyümölcs vagy zölség. Ez a népszerűségén semmit sem csökkent, hiszen a mai napig előszeretettel fogyasztják az emberek. Számos jótékony hatással bír a szervezetünkre. De miért is érdmes ezt a különleges zöldes gümölcsöt fogyasztani? Ebből a cikkből megtudhatod!
A méz rendkívül jó hatással van a szervezetünk számára, többek között fertőtlenítő hatással is bír, de ez csak bizonyos időtartamon belül fejti ki a hatását. Természetesen rengeteg mindenre jó hatással van, ebből a cikkből meg is tudhatod, hogy miért is jó az egészségre.
A kiegyensúlyozott táplálkozással és a megfelelő ételek fogyasztásával elérhetjük, hogy a szervezetünk megkapja a megfelelő multivitamin adagot. Ha a megfelelő ételeket beépítjük az étrendünkbe, akkor nem is lesz szükségünk multivitamin tabletták szedésére.
A téli időszakban talán a legfontosabb pótolnunk a megfelelő vitaminokat a szervezetünk számára, hiszen ilyenkor kevesebb időt tudunk tölteni az evésre, valamint a gyümölcsök és zöldségek sem teremnek, ezért nehezebb hozzátjutnunk.
A chili a legnépszerűbb ételízesítő közé tartozik, de emellett rengeteg jótékony hatással is bír. Íme pár vitamin, ami megtalálható benne. A trópusi vagy szubtrópusi égövön termesztett csípős termésű paprikafajtákat nevezzük chili paprikának. Sok helyen mártásokhoz, salátákhoz, marha-birka sültekhez, grillezett ételekhez használják.
A birsalmát a legrégebbi gyümölcsként tartják számon. Fogyasztása hazánkban nem elterjedt, de némelyik háztartásban előfordul. Innen is jutott eszembe, hogy írok róla nektek, ugyanis most készül itthon a birsalma kompót. Nem csak étkezésre alkalmazták régen, hanem illatosítóként is szolgált.
A B-vitaminok csoportjába tartozik. Stressz vitaminként is emlegetik. Ez az a vitamin, ami széles körben előfordul az élelmiszerekben. Serkenti a mellékvese hormonjainak termelődését és csodás hatása van a bőrre, hajra, körmökre. A pantonénsav az anyagcsere folyamatokban nagyon fontos szerepet játszik.
Még...
Ez igazából nem vitamin, hanem aminosavszármazék. Vízben oldódik és a szervezetünk nem képes tárolni. Az aminosavak pedig a feérjék építőelemei. Szervezetünknek szüksége van rá, de nem képes előállítani, ezért táplálék útján kell a szervezetünkbe bejuttatni.
A folsav B₉-vitamin és M-vitamin. A folsav vízben oldódó vitamin. Fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében valósulhat meg. Hatalmas szerepe van a sejtek örökítőanyagának, a DNS és RNS szintetizálásában, illetve a hibáik kijavításában, így biztosítja, hogy az új sejtek is egészségesek legyenek.A táplálkozás nagyon fontos terhesség idején is. A változatosságon múlik minden. Az ásványi anyagok bevitelére és a vitaminokra is figyelni kell. A megfelelő vitamin és folsav szedése, nagyban befolyásolja a magzat későbbi egészségi állapotát.
Az aszkorbinsav egy olyan vízben oldódó vitamin, amit a szervezet nem képes pótolni, ezért folyamatosan pótolni kell az étrendünk segítségével. De vajon milyen hatásai vannak a szervezetre? Mi a különdbség a C-vitamin és az aszkorbinsav között? Mennyi a napi szükséglet? Milyen tévhitek vannak a túladagolása esetén?
A koleszterin a zsírok közé tartozó szerves vegyület, amely elengedhetetlen a sejtek felépítésében. Az életünkhöz tartozó nélkülözhetetlen alkotórész. A koleszterin a májunkban képződik, illetve táplálék utján kerül be a szervezetünkbe.