Egészséges étkezés

Egészséges étkezés

Az egészséges ételeknek, megfelelő mennyiségben kell tartalmazni a szervezetünk számára energiát adó tápanyagokat. Az egészséges táplálkozáshoz vezető úton, különféle élelmiszercsoportokat járunk végig és kategóriánként, milyen gyakorisággal érdemes őket fogyasztani. 

A chia maggal való találkozásom egy olyan kulináris kalandnak bizonyult, amely megváltoztatta az egészséges táplálkozás iránti hozzáállásomat. Miután belevetettem magam a chia világába, megdöbbentem azoktól a pozitív hatásoktól, amelyekkel gazdagította mindennapjaimat.

Ha megkérdezel egy csoport embert, hogy mit jelent számukra az egészséges táplálkozás, valószínűleg minden alkalommal más választ kapsz.

Egyesek számára az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy visszaszorítják a gyorséttermi étkezési szokásaikat, vagy több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, míg mások számára azt jelenti, hogy időnként bűntudat nélkül élveznek egy szelet süteményt.

Mégis, azok, akiknek bizonyos egészségügyi problémáik vagy akár ételallergiájuk van, sajátos módon fogalmazhatják meg az egészséges táplálkozás fogalmát.

Ha a vércukorszint 3,0 mmol/l alá esik, akkor hipoglikémiáról beszélünk. Ez akár egészséges embereknél is előfordulhat, ha nem esznek. De cukorbetegeknél okozhatja például rosszul beállított inzulinpótlás, amely túlzott mértékben csökkentheti a vércukorszintet, vagy a rendszertelen és nem megfelelő mennyiségű szénhidrátbevitel. A diabéteszeseknek fokozottan kell figyelniük arra is, hogy ne sportoljanak evés nélkül. Az alacsony vércukorszintet gyorsan kell kezelni, mert súlyos következményei lehetnek.

A gyermekkori cukorbetegség általában öt-hét éves korban jelentkezik. Fontos, hogy időben figyeljen a súlyos betegség jeleire, mivel megfelelő kezelés mellett a betegség könnyen megfékezhető.

A kalcium, valamint a D-vitamin és a K-vitamin fontos szerepet játszanak csontjaink egészségének megőrzésében. A kalcium táplálja a csontok és a fogak szerkezetét, míg a D-vitamin segíti a beépülését szabályozza a szervezet kalcium és foszfor anyagcseréjét. Ne feledkezzünk meg a K-vitaminról sem, hiszen nélküle a bevitt kalcium az érfalakon lerakódva meszesedést, majd szűkületet okozna. 

Társadalmunkban az alkohol a legszélesebb körben használt drog, és mivel könnyű hozzájutni, senki nem is tekinti annak. Pedig drog, és ha visszaélnek vele, rengeteg kárt tehet a szervezetben.

Kapcsolódó videók

A metinonin, kolin, inozitol és a betain (ezekről beszélek majd pár cikkben) mind lipotróp anyagok, amelyeknek az elsődleges funkciójuk az, hogy megakadályozzák a májban nagy mennyiségű zsír lerakódását.

Kapcsolódó videók

A propolisz az idő az évek során számtalan újdonságot tárt elénk az alternatív gyógyászat területén, de kevésnek sikerült bebizonyítani igazi értékét, és megőrizni aktualitását. 

A paradicsomot és a belőle készült ételeket mind nyersen, mind főzve sokféle formában fogyasztjuk. Nemcsak a hagyományos magyar konyha része, hanem számos speciális étrend, például a mediterrán diéta is előszeretettel használja. Mivel egészséggel kapcsolatos hatásai a széles körű kutatás ellenére nem teljesen tisztázottak, érdemes áttekinteni, hogy a paradicsomnak tulajdonított hatások mögött milyen tudományos bizonyítékok vannak.

Kapcsolódó videók

Annak ellenére, hogy nemzetközi szinten a lektinológiát, mint tudományos területet és a lektinek betegségekben betöltött szerepét szélesebb körben elfogadják, az Egyesült Államokban többnyire nem foglalkoznak a lektinekkel. Márpedig egyes ételekben jelen lévő lektinek kerülése segíthet az egészség megőrzésében és a krónikus bélpanaszok gyógyításában. 

Kapcsolódó videók

Vajon miért kell figyelniük a pajzsmirigy betegeknek a kávézással? Rengeteg kutató óvva int a kávézástól. De miért van ez így? Ebből a cikkből megtudhatod. 

Kapcsolódó videók

Rengeteg vita kering a tej élettani hatásairól. Jót tesz -e az egészségnek vagy nem? Ez a kérdés foglalkoztatja az embereket. Fontos tápanyagokat tartalmaz vagy mérgezi a szervezetünket? A választ mindenki döntse el maga, viszon ezt a cikk egy kutatás szerint íródott, ami érős érveket hoz fel a tejfogyasztás kapcsán. 

1. oldal / 2