Alacsony vércukorszint, azaz hipoglikémia

Alacsony vércukorszint, azaz hipoglikémia Alacsony vércukorszint, azaz hipoglikémia

Ha a vércukorszint 3,0 mmol/l alá esik, akkor hipoglikémiáról beszélünk. Ez akár egészséges embereknél is előfordulhat, ha nem esznek. De cukorbetegeknél okozhatja például rosszul beállított inzulinpótlás, amely túlzott mértékben csökkentheti a vércukorszintet, vagy a rendszertelen és nem megfelelő mennyiségű szénhidrátbevitel. A diabéteszeseknek fokozottan kell figyelniük arra is, hogy ne sportoljanak evés nélkül. Az alacsony vércukorszintet gyorsan kell kezelni, mert súlyos következményei lehetnek.

Mit jelent a hipoglikémia? 

Hipoglikémiának az alacsony vércukorszintet nevezzük. Ilyenkor a teljes vénás vérből meghatározott cukorszint 3,5 mmol/l alatt van. A hipoglikémia nem egy önálló betegség. Annak a jele, hogy a vérben keringő cukrot - glükózt azaz szőlőcukrot - nagyobb ütemben veszik fel a szövetek, mint ahogy azt a szervezet képes a keringésbe juttatni. 

Mi lehet az alacsony vércukorszint oka? 

A hipoglikémia kialakulhat különféle gyógyszerek, vegyszerek hatására. Előfordulhat cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek véletlen vagy szándékos túladagolása miatt is. Mivel a szervezet számára a glükózt a máj állítja elő - itt találhatóak a cukorraktárak, de újonnan is itt képződik a szőlőcukor -, mindazon szerek, amelyek a májműködést károsítják, előidézhetnek hipoglikémiát is.

116711218 1162395617475612 6014146954502702272 n

Hipoglikémiát okozhatnak különféle, inzulint vagy inzulinszerű anyagot termelő daganatok is. Hipoglikémia kialakulhat nem béta-sejt eredetű, általában rosszindulatú tumorok mellett is.

Mik a hipoglikémia tünetei? 

Elsősorban éhség, idegesség, feszültség, izzadás, rossz közérzet mutatkoznak.

A tünetek egyénenként változhatnak. (A cukorbetegeket ezért arra biztatja orvosuk, hogy ismerjék meg saját tünetegyüttesüket)

Hogyan kezelhetjük az alacsony vércukorszintet? A vércukorszint rendezése a cél. Ilyenkor a beteggel gyorsan felszívódó cukrot - ideális esetben szőlőcukrot - kell etetni vagy itatni.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

Méz a nátha ellen

Az U-vitamin

Aszkorbinsav hatása a szervezetünkre