Az egészséges táplálkozás: Örömök, kihívások, és 3 dolog, amit tehetsz

Az egészséges táplálkozás Az egészséges táplálkozás

Ha megkérdezel egy csoport embert, hogy mit jelent számukra az egészséges táplálkozás, valószínűleg minden alkalommal más választ kapsz.

Egyesek számára az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy visszaszorítják a gyorséttermi étkezési szokásaikat, vagy több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, míg mások számára azt jelenti, hogy időnként bűntudat nélkül élveznek egy szelet süteményt.

Mégis, azok, akiknek bizonyos egészségügyi problémáik vagy akár ételallergiájuk van, sajátos módon fogalmazhatják meg az egészséges táplálkozás fogalmát.

Röviden, nincs egyetlen helyes válasz arra, hogy mit jelent az egészséges táplálkozás.

Az egészséges táplálkozás emberi dolog, és mint embereknek, mindannyiunknak különböző igényeink és szükségleteink vannak, amelyek elkerülhetetlenül befolyásolják az ételválasztásainkat.

Ráadásul az, hogy mit jelent számodra az egészséges táplálkozás, még változhat is életed különböző szakaszaiban, ahogy fejlődsz és alkalmazkodsz a folyamatosan változó igényeidhez.

Ez a cikk az egészséges táplálkozás emberi oldalát tárja fel, én pedig a saját tippjeimet adom meg, hogy megkönnyítsem a dolgot.

Mit jelent nekem az egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás definíciója számomra az elmúlt néhány évben többször is megváltozott.

Tizenéves koromban az egészséges táplálkozás a táplálkozási irányelvek követését és a szabályok betartását jelentette. Ez azonban azt jelentette, hogy megváltozott a tányéromon lévő ételekről alkotott véleményem. Ahelyett, hogy olyan ételeket láttam volna, amelyeket élveztem, csak a tápanyagokat láttam.

Hirtelen a hagyományos ételek helyett az összetett szénhidrátokat és növényi alapú fehérjéket láttam.

Mindent megadtam a testemnek, amire szüksége volt az egészséghez, de az egészséges táplálkozás túlmutat a tápanyagokon. Arról is szól, hogy hogyan érezzük magunkat tőle, és mivel az étel a kultúra és a társadalmi események alapvető része, az evésnek olyasminek kell lennie, amit élvezünk.

Ma már másképp közelítem meg az egészséges táplálkozást. Sokkal rugalmasabb vagyok az étkezéseimet illetően, és megértem, hogy az egyensúly a kulcsa annak, hogy táplálkozzunk és boldogok legyünk az ételekkel.

Az egészséges táplálkozás ma már azt jelenti, hogy az esetek többségében ügyelek arra, hogy minden élelmiszercsoportból legyen étel a tányéromon anélkül, hogy bármit is mérnék, vagy a növényi vs. állati eredetű fehérje, vagy az egyszerű vs. összetett szénhidrátok között gondolkodnék.

Azt is jelenti, hogy mindenből - beleértve az édességeket, gyorséttermi ételeket és desszerteket is - élvezhetek egy kicsit, de mértékkel és anélkül, hogy méricskélnem vagy számon kérnem kellene.

Mint láthatod, a számomra működő egyensúly megtalálása nem egyik napról a másikra történt. Épp ellenkezőleg, az egészséges táplálkozás definíciója az életem különböző szakaszain keresztül változott.

Amíg arra törekszel, hogy tápláld a tested és figyelj arra, hogy mire van szüksége, addig az egészséges táplálkozásnak is megadhatod a saját értelmedet, mert az egészséges táplálkozás mindenkinek szól.

A teljes képet nézd

Mint sok más dolog az életben, az egészséges táplálkozás sem mindig úgy végződik, ahogyan azt eltervezted.

Előfordulhat, hogy késő este a munkahelyeden ragadsz, vagy túl fáradt vagy ahhoz, hogy otthon főzött vacsorát készíts, de ez nem jelenti azt, hogy ne rendelhetnél elviteles ételt, és ne élvezhetnéd azt.

Ha az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy rugalmasan kezeled, amit eszel, akkor meg kell tanulnod alkalmazkodni a körülményekhez, ami többször előfordulhat, mint ahányszor nem.

Azokban az esetekben, amikor a pillanat hevében választok ételt, igyekszem a legjobbat választani abból, amit kapok. Amikor csak tehetem, igyekszem a házi készítésű ételhez legközelebb álló ételt rendelni, vagy szendvicset, salátát vagy tálat választani.

Néha mégis megkívánok egy kis pizzát - akkor azt is megeszem és élvezem!

Ilyenkor eszembe jut, hogy a nagyobb képet kell látnom. Vagyis, hogy az egészséges táplálkozást nem az egyes étkezések határozzák meg, hanem a nap mint nap meghozott döntéseink.

Egy közeli barátom egyszer mondott nekem egy mondást, amely így szól: "Egy rossz étkezés nem tesz beteggé, ahogyan egy jó étkezés sem tesz egészségessé".

Ezek lehetnek a kihívások

A szénhidrátok számos élelmiszercsoportban jelen vannak, beleértve a gabonaféléket, a keményítőtartalmú zöldségeket, a hüvelyeseket, a gyümölcsöket és a tejtermékeket. A feldolgozott élelmiszerekben és az édességekben is jelen vannak.

A szakértők gyakran két csoportba sorolják őket rosttartalmuk alapján:

  • Teljes kiőrlésű gabonafélék: megtartják a természetben előforduló rostjaikat.
  • Finomított szénhidrátok: feldolgozzák, hogy eltávolítsák a rostjaikat, és hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Elméletileg ki kellene iktatnom a finomított szénhidrátokat, ami egyesek szerint a legegészségesebb dolog.

A gyakorlatban azonban végül mindenféle feldolgozott szénhidrátról lemondtam, beleértve a teljes kiőrlésű kenyeret és tésztát, a keményítőtartalmú zöldségek, gabonafélék és tejtermékek mellett.

Így a szénhidrátban gazdag ételek listája, amelyeket fogyaszthattam, a gyümölcsökre, zabra, quinoára és hüvelyesekre - lencsére, babra, csicseriborsóra és edamame-ra - korlátozódott.

Azonban eltartott egy darabig, amíg alkalmazkodtam az új étkezési szokásaimhoz, különösen, amikor útközbeni nassolnivalókat terveztem, vagy amikor étteremben ettem.

Megtanultam, hogy a szervezettség és a kreativitás kulcsfontosságú a táplálkozási szükségleteim kezelésében.

3 dolog, amit te is megtehetsz

Az egészséges táplálkozás egy olyan döntés, amelyet minden egyes étkezés alkalmával meghozunk.

Ezért igyekszem a lehető legkönnyebbé tenni a döntési folyamatot, amikor ételt vagy uzsonnát választok. Így továbbra is azt tudom választani, ami a legjobb számomra.

Íme három olyan dolog, amit napi vagy heti rendszerességgel teszek, ami megkönnyíti számomra az egészséges táplálkozást.

Étkezés előkészítése

Bár ez talán közhelyesen hangzik, de az ételek előzetes előkészítése a hétre tényleg nagyon jól működik.

A főzés sok időt vesz el, de ha már csak meg kell melegíteni és tálalni kell az ételt, akkor percek alatt elkészülhet egy tápláló étel.

Az egyik legjobb tippem az étkezés-előkészítéshez az, hogy főzök egy adag fehérjét - általában csirkét vagy más sovány húst -, amit több mint egy hétig tudok adagolni és lefagyasztani, és csak kiolvasztani, amikor szükségem van rá.

Arra is ügyelek, hogy a zöldségeket is előkészítsem a hétre. Így nem kell kétszer meggondolnom, hogy minden étkezéshez egy kis salátát vagy egy zöldségfélét főzzek.

Igyekszem különböző módon elkészíteni őket, hogy elkerüljem, hogy megunjam és úgy döntsek, hogy nem eszem meg őket.

Ha például sárgarépáról vagy cukkiniről van szó, akkor vagy felszeletelem, felkockázom, lereszelem vagy spirálozom őket, és ezek mindegyike segít abban, hogy könnyen beépíthessem őket az ételeimbe.

A gyümölcs mindig legyen kéznél

A gyümölcsök látható helyen tartása emlékeztet arra, hogy napközben gyümölcsöt egyek.

A kutatások azt mutatják, hogy nagy valószínűséggel többet eszel abból az ételből, amit a közeledbe helyezel, függetlenül attól, hogy gyümölcsről vagy édességről van szó.

Én naponta megvalósítom ezt az elvet, és úgy döntök, hogy a gyümölcsöket egy asztalon kitéve, a rágcsálnivalókat és édességeket pedig elpakolva tartom.

Gondolkozz rendszerbe

A reggelim általában a következőket tartalmazza:

pirítós tojással
zabpehely gyümölcsökkel
zabpehely palacsinta
Ugyanez vonatkozik a többi étkezésemre és uzsonnámra is, ahol legalább három különböző lehetőség közül választhatok, anélkül, hogy sokat gondolkodnék rajta.

Azzal, hogy van egy előre meghatározott ételkészletem, amit tudom, hogy szeretek, időt spórolok meg azzal, hogy eldöntsem, mit egyek, és lehetővé teszi, hogy variáljam az étkezéseimet attól függően, hogy valami édesre vagy sósra vágyom.

A bevásárláshoz is nagyon kényelmes, hiszen már előre tudod, hogy valószínűleg mit fogsz enni minden étkezésnél.

Végezetül

Mindannyian emberek vagyunk, akik folyamatosan fejlődünk és alkalmazkodunk a változásokhoz, így az egészséges táplálkozásról alkotott elképzelésünk is.

Az egészséges táplálkozás emberi dolog, és mindannyiunk számára másképp néz ki. Gondold át, mit tehetnél a saját rutinodban, hogy sikerre vidd magad az egészséges táplálkozással.