Aszkorbinsav hatása a szervezetünkre

Aszkorbinsav hatása a szervezetünkben Aszkorbinsav hatása a szervezetünkben

Az aszkorbinsav egy olyan vízben oldódó vitamin, amit a szervezet nem képes pótolni, ezért folyamatosan pótolni kell az étrendünk segítségével. De vajon milyen hatásai vannak a szervezetre? Mi a különdbség a C-vitamin és az aszkorbinsav között? Mennyi a napi szükséglet? Milyen tévhitek vannak a túladagolása esetén? 

Aszkorbinsav hatása a szervezetünkben

Az aszkorbinsav vagy c-vitamin egy olyan vízben oldódó vitamin, amit a szervezet nem képes tartósan tárolni, így folyamatosan pótolni kell a táplálkozásunk során ételek segítségével.

Az aszkorbinsav képes a szervezetünket megvédeni a betegségektől, mint például az ízületi gyulladások, a szívbetegségek vagy a rákos megbetegedések.

Az aszkorbinsav ajánlott mennyisége férfiak esetében 90 mg, a nőknél pedig 75 mg.

Mi is az aszkorbinsav?

Az aszkorbinsav egy antioxidáns tulajdonságú szerves sav, amit másnéven C-vitaminként említünk.

Az előző posztomban már írtam a c-vitaminról, mint nélkülözhetetlen vitamin. Már tudhatjuk, hogy mit okoz a hiánya és milyen hatása van az immunrendszerünkre. Most pedig leírom, hogy mi a különbség a c-vitamin és az aszkorbinsav között.

Mi a különbség az aszkorbinsav és a c-vitamin között? 

A C-vitamin egyik szintetikus úton előállított változatának elnevezése szintén aszkorbinsav, mely elfogyasztását követően azonnal oxidálódik, mivel nincsenek mellette balanszírozó anyagok. Tehát a különbség: Az aszkorbinsav szintetikus anyag, amit laboratóriumokban állítanak elő, a c-vitamin pedig egy természetes vitamin. 

Az aszkorbinsav hatása a szervezetünkre

A természetes és a mesterséges vitaminok szembeállításnak egyetlen komolyan vehető szempontja van. Ha a C-vitamint természetes forrásból fogyasztjuk, a vegyületen kívül egy sor egyéb anyag is bekerül a szervezetünkbe - és ha pl. gyümölcsöt eszünk, akkor ezek is kedvező hatásokat fejtenek ki (pl. antioxidáns hatás, rostbevitel, más vitaminok pótlása). C-vitaminnal az az egyik "probléma", hogy felszívódás után gyorsan kiürül (a vizelettel).

Aszkorbinsav előnyei

    • fokozza az immunrendszer működését
    • szembeszáll a kórokozókkal
    • csökkenti a meghüléses megbetegedéseket
    • képes megküzdeni a rákos sejtekkel
A mértéktelen aszkorbinsav fogyasztás
  • NEM LEHET TÚLADAGOLNI, HISZEN A VIZELETTEL TÁVOZIK A SZERVEZETBŐL
  • Oxalattá bomlik le, így emiatt gátat kell neki szabni a vesekő kialakulása érdekében!
Az aszkorbinsav története

Az 1700-as években vált ismertté a skorbut, hiszen akkoriban a katonák ritkán jutottak hozzá citrusfélékhez, vagy káposztához, amiben rengeteg U-vitamin van. Szent-Györgyi Albert felismerte ennek kiküszöbölését. Megfigyelte egy oxidációs folyamat reakciós késését, amely valamilyen redukáló anyag meglétére utal. Mivel ez a folyamat egy cukorjellegű vegyület volt. Később felismerte, hogy ez a szegedi fűszerpaprika sokkal többet tartalmaz, mint a citrusfélék, így nagy mennyiség előállítását sikerült véghezvinnie. Felfedezték, hogy gyógyítani lehet vele a skorbutot.

Mikor szükséges megemelni az adagot a szervezet számára? 

C vitaminaszkorbinsav adagolásának növelése

Miben segít még az aszkorbinsav? 

Kollagén termelést elősegítő hatása van

Részt vesz a szervezet kollagén termelésében. A kollagén egy fehérje, ami a bőr, erek és a lötőszövetek egészséges helyreállításában segít. A kollagén sokmindenben segít. A csontok és az izületek egészségében vesz részt. Hiányában a test szöveteiben problémák alakulnak ki. Pl.: hajhullás, száraz bőr, fogíny gyulladás, lelassulhat a sebgyógyulás. 

Antioxidánsként funkcionál

Több vitaminnal és ásványi anyagokkal a C-vitamin vagy aszkorbinsav erős antioxidánsként működik. Az aszkorbinsavval semlegesíthetjük azokat a szabadgyököket, amelyek kárt okozhatnak. A testmozgás hiánya, dohányzás és a környezetszennyezés generálja. 

Előnye a konyhában

Az aszkorbinsav tartósítószerként is alkalmazható, ami megakadályozza, hogy a zöldségek vagy gyümölcsök megbarnuljanak. Sőt a péksütemények készítésében is fontos szerepe van, hiszen elősegíti az élesztőgombák növekedését.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

A téli egészség alapelvei

A 3 legjobb méregtelenítő tea

Lágy csontkovács tapasztalatok

Legyünk őszinték! Nincs gond azzal, hogy valaki a mesterséges vitaminok preferálja, de a kérdés mindig felmerül az emberben. Vajon megéri -e az árát és tényleg hasznos -e a szervezetünknek a természetes hatás illúziójaként ilyen termékeket fogyasztanunk?