Magas koleszterinszint

A koleszterin a zsírok közé tartozó szerves vegyület, amely elengedhetetlen a sejtek felépítésében. Az életünkhöz tartozó nélkülözhetetlen alkotórész. A koleszterin a májunkban képződik, illetve táplálék utján kerül be a szervezetünkbe. 

Mikor beszélünk magas koleszterinszintről? 

A koleszerin minden állati és emberi szervezetben megtalálható, hiszen létfontosságú az élethesz. A koleszterinnek két tipiusa van a jó és a rossz koleszterin. A jó koleszterin a HDL-koleszterin, a rossz koleszerin pedig az LDL-koleszerin. Ennek a két összegét mutatja a szervezetben a koleszterinszint. Ha túl magas az érték, az azt jelenti, hogy a sejtek nem tudják felhasználni az összes koleszterint, így a felesleg lerakódik az elek falában, ez pedig szív és érrendszeri betegségeket okozhat. 

Okai: 

  • Cukorbetegség vagy pajzsmirigybetegség 
  • Egyes gyógyszerek is kiválthatják
  • Túlzott zsírterhelés
  • helytelen táplálkozás  

Névtelen terv 45

Kezelése, megelőzése: 

Megfelelő táplálkozás: A telített zsírsavak kerülése. Több zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a napi többszöri étkezés. 

Lelki béke: Az érelmeszesedés és az érrendszeri problémák főbb okozója a sressz. A relaxáló technikák a meditációk csökkentik ennek kockázatát. 

Gyógyszerek: Már hatásos gyógyszerek vannak forgalomba a piacon, amivel a magas koleszterinszintet kezelni tudják. 

Fontos! A magas koleszterinszint/zsíranyagcsere kimutatásához nem elegendő egy laborvizsgálat! Az eredménytől függően belgyógyász szakorvos felkeresése is ajánlott. 

Mik a jellemző tünetei?

Sokáig tünetmentes lehet a magas koleszterinszint, de vannak jelek, amikre figyelnünk kell. A mellkasi fájdalom, a légszomj, a szapora szívverés érrendszeri problémákra utalhat, amit okozhat magas koleszterinszint. A szem alatti apró fehér zsírcsomók és a sárga foltok is utalhatnak magas koleszerinszintre. 

Tudtad 10

Mi számít magas koleszterinnek? 

A referenciaértéke 2,8-5,2 mmol/L, tehát az ennél magasabb érték már nem egészséges, de 6,5 mmol/L alatt csak emelkedett értékről beszélhetünk, felette pedig már magas koleszterinszintől beszélünk. Ha megállapították a magas koleszterinszintet, akkor zsír és koleszterinszegény diétát szoktak javasolni

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

Hogyan kezdjünk el fogyni? 

Az egészséges életmód feltételei

Miért fontosak a vitaminok a szervezetünknek?