Várandósság és a folsav

Várandósság és a folsav Várandósság és a folsav

A folsav B₉-vitamin és M-vitamin. A folsav vízben oldódó vitamin. Fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében valósulhat meg. Hatalmas szerepe van a sejtek örökítőanyagának, a DNS és RNS szintetizálásában, illetve a hibáik kijavításában, így biztosítja, hogy az új sejtek is egészségesek legyenek.A táplálkozás nagyon fontos terhesség idején is. A változatosságon múlik minden. Az ásványi anyagok bevitelére és a vitaminokra is figyelni kell. A megfelelő vitamin és folsav szedése, nagyban befolyásolja a magzat későbbi egészségi állapotát. 

A folsav, vagyis B9- vitamin mindenki számára kedvező hatással bír. A folsav egy vízoldékony vitamin, ez azt jelenti, hogy a szervezetünk nem képes sokáig tárolni, ezért a vizelettel kiürül a szervezetünkből. Fontos, hogy minden nap pótoljuk a folsavvat. 

Miért is jó a folsav? 

Nagyon fontos szerepe van az életünkben, hiszen ha nincs jelen az életünkben, akkor nagyon súlyos betegségek is kialakulhatnak hiányában. A vérképzésben, az aminosav anyagcseréjében, valamint az egészséges magzat fejlődésében is szerepet játszik. Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy az idegcső záródási rendellenességek előfordulása jelentősen csökken, a kellő folsav biztosításával a szervezetben. 

Terhesség előtt legalább 3-4 hónappal célszrű abbahagyni a fogamzásgátló tabletta szedését, mivel ez megnehezíti a folsav felszívódását a belekben, valamint ezzel együtt el kell kezdeni a folsav pótlását. Egy 2004-es WHO-jelentése szerint az összes fejlődési rendellenesség mintegy egyharmada megelőzhető, ha időben megkezdődik a magzatvédő vitamin szedésével. 

A depresszió kezeléséhez is folsavat alkalmaznak, hiszen a dopamin termeléséért is felelős. Fontos szerepe van a lelki egészségünkkért is, hiánya depressziót is okozhat. 

Névtelen terv 36 

Mi okozhatja a folsav hiányt? 

A leggyakoribb ok a hiányos táplálkozás, valamint az ételek túlfőzése. Hiánya esetén vérszegénység is kialakulhat és az immunrendszer gyengülését is okozhatja, valamint a bélbetegségek is okozhatnak folsav hiányt, hiszen az enzimek hiánya folsavhiányos állapotot okozhat. Gyógyszerek szedése is okozhat folsavhiányt, ezért a tartósan gyógyszerszedőknek ajánlott a folsav pótlása. Időskorban is érdemes pótolni, akár étrend-kiegészítőkkel, mert olyankor már a bizonyos enzimatikus működések hatékonysága csökkenhet. 

Az ajánlott folsav mennyiség a terhesség ideje alatt naponta 0.7-0.8 mg, de legalább 0.4 mg.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

Cukorbetegség

Aszkorbinsav hatása a szervezetünkre

Az egészséges élet és örök fiatalság titka: anti ageing

Névtelen terv 37

Hiányának tünetei

Vérszegénység és az immunrendszer gyengülése a legfőbb tünetek között található, ezért kutatások kimutatták, hogy a szívroham, stroke, gyomorrák kozkázata is megnőhet a hiánya esetén. Ha kevés a szervezetünkben a B12-vitamin, akkor folsavhiányos állapot alakulhat ki, ezért érdemes a folsavat pótolni B12-vitaminnal együtt. 

Folsav tartalmú ételek: 

  • nyers zöldségek
  • Magvas, teljes kiőrlésű kenyerek
  • tejtermékek: tej, joghurt
  • Tojássárgája
  • Máj

Az étrend-kiegészítőkről sem feledkezhetünk meg, ugyanis ezt a vitamint nem lehet túladagolni, hiszen a vízelettel távozik a szervezetből.