A cukorbetegség

A cukorbetegség A cukorbetegség

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, aminek szövődményei jelentősen rontják a beteg életminőségét. Mikor fordul elő? Mik az okai és a tünetei? Hogyan kezelhetjük? Ebből a cikkből megtudhatod. 

A cukorbetegség az inzulinhatás hiánya vagy csökkenése, ez azt jelenti, hogy a sejtek nem képesek felvenni a szőlőcukrot a vérből. Kialakulhat inzulinhiány vagy inzulinrezisztencia miatt, a cukorbetegség akkor áll fenn, ha ehgyomri vércukorérték 7,0 mmol/l vagy magasabb és a cukorterhelés során 120 perccel mért érték 11,1 mmol/l  magasabb. Ha az éhgyomorra mért cukorérték 6,1, azt károsodott éhgyomri cukorbetegségnek nevezzük. 

A cukorbetegség előfordulása

A cukorbetegség nagyon sokáig gyógyíthatatlannak számított , ugyanakkor elég ritka betegség volt a maihoz képest. 

1-es típusú cukorbetegség:

a betegség oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása. Ez bármely életkorban kialakulhat. A betegség inzulinpótlással kezelhető.

2-es típusú cukorbetegség:

a betegség kialakulásának középpontjában az inzulinrezisztencia áll, melyet a hasi zsírszövet mennyiségének felszaporodása okoz. A betegség kezdetén még vércukoreltérés nem jelentkezik, a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelése miatt. A betegség előrehaladtával a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik az inzulinrezisztenciához képest, így alakul ki diabétesz. A vércukoreltérések mellett jellemző erre a betegségre a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint (koleszterin és triglicerid) is, melyek együttesen az érelmeszesedés kialakulását gyorsítják.

Névtelen terv 39

A cukorbetegség tünetei:

Fokozott folyadékvesztés:

A vizeletbe kiválasztódó cukor megköti a folyadékot, vizelethajtóként működik. A betegek napi 4-5 - esetleg még több - litert vizelnek, ennek megfelelően sok folyadékot fogyasztanak. A viszonylag hirtelen kialakuló cukorbetegségnek ez lehet az egyik első tünete.

Anyagcsere-zavarok:

Inzulinhatás híján a sejtek a szőlőcukrot nem képesek megtartani, emiatt lesz magas a vér cukortartalma, miközben a sejtek valójában vágynak rá. A beteg sokat eszik, mégis lefogy. A zsírok lebontása csak cukor jelenlétében teljes, anélkül acetonná, acetecetsavvá alakulnak. Emiatt a beteg lehelete acetonszagú. Ezek az anyagcseretermékek savanyúak, felszaporodásuk esetén a szervezet vegyhatása is eltolódik, ami hányingert, hányást, szapora, erőltetett légzést, súlyos esetben kómát okozhat.

Fertőzéshajlam:

A szövetek cukortartalma kezeletlen betegségben megnő, ez táptalajul szolgál baktériumoknak, gombáknak, miközben az immunrendszeri falósejtek funkciója károsodik, gyakoriak a gombás bőr- és nyálkahártya-fertőzések, es bakteriális fertőzések.

Szövődmények:

A 2-es típusú cukorbetegségben a vércukorszint lassan emelkedik és gyakran csak késői szövődmények alapján derül ki

Névtelen terv 40

A cukorbetegség kezelése

Diéta, testmozgás:

a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének alapja. Célja normalizálni a testsúlyt olyan étrend segítségével, melyben a szénhidrátok, zsírok és fehérjék megfelelő arányban vannak jelen. 1-es típusú cukorbajban fontos az inzulinkezelés és a diéta összehangolása.

Inzulin:

Az inzulinkezelés beállítása nagyon nehéz feladat, különös ismereteket igénylő szakorvosi feladat. A mai kiváló készítmények mellett a beteg kilátásai jelentősen javultak. Az inzulin bejuttatása a szervezetbe napjában több alkalommal a bőr alá adott injekcióval történik. Egyes esetekben lehetőség van az inzulint a bőr alá folyamatosan adagoló pumpa alkalmazására.

Antibiotikumok:

A tabletták csak a 2-es tipusú cukorbetegeknél alkalmazhatók. Egyes típusaik az inzulinérzékenységet fokozzák, mások az inzulintermelést, egy harmadik csoport a szénhidrátok felszívódását lassítja.

Ezek a témák is érdekelhetnek: 

Hogyan kezdjünk el fogyni?

Az egészséges életmód feltételei

Három nélkülözhetetlen vitamin