Folát vagy folsav a várandósság alatt?

Folát vagy folsav a várandósság alatt? Folát vagy folsav a várandósság alatt?

A várandósság során - sőt, még a családalapítás előtt- sokan plusz vitaminokhoz nyúlnak, hogy a legjobbat nyújthassák babájuknak. Az egyik vitamin ezek közül a folsav, amire a magzatnak nagy szüksége van. 

Van olyan időszak, amikor szervezet kevésbé képes a folsavat biológiailag aktív formává, foláttá alakítani, így vitaminhiány alakulhat ki- ezért a vitaminpótlásra előnyösebb a folátot tartalmazó készítmény szedése.  

A folsav a várandósság során 

Az egyik cikkemben már kifejtettem, hogy miért is fontos a folsav a baba és a mama egészségéhez, amit ➡️ITT olvashattok.Rendkívül fontos szerepet tölt be többek között a vérképzésben, a nukleinsav-anyagcserében, a sejtosztódásban, a magzat fejlődédében,és bizonyítottan csökkenti az idegcsőzáródási rendellenességek esélyét. Sokan nem tudják, de a folsavat így ilyen formában a szervezet csak nagyon lassan képes hasznosítani, mert ahhoz át kell alakulnia ún. „foláttá”, hogy a bélfal sejtjei fel tudják venni és tovább alakítani. Ehhez pedig egy bizonyos (MTHFR- metilén – tetrahidrofolát – reduktáz) enzim hatékony, hibátlan működésére van szükség. 

Folsav tartalmú ételek: 

  • nyers zöldségek
  • Magvas, teljes kiőrlésű kenyerek
  • tejtermékek: tej, joghurt
  • Tojássárgája
  • Máj

Az étrend-kiegészítőkről sem feledkezhetünk meg, ugyanis ezt a vitamint nem lehet túladagolni, hiszen a vízelettel távozik a szervezetből. 

Tudtad 55

MTHFR gén

Az MTHFR mutáció félelmetesnek és ritka betegségnek hangzik, ám valójában a nők 44 % -t érinti. A folsav (B9 vitamin), B12 és a B6 vitaminok felelnek a homocisztein (ez a kémiai folyamatok során szervezetünkbe keletkező mérgező vegyület) átalakításáért életfontos aminosavakká.

Hogy mit lehet tenni babánk és saját egészségünk érdekében? 

Először is érdemes kivizsgáltatni magunkat trombofília irányába (az MTHFR mutáció, magas homocisztein szinttel a trombofília egyik fajtája). Heterozigóta mutációban, csupán enyhe formáról van szó, úgy elegendő lehet a folát szedése, ám MTHFR homozigóta és magas homocisztein szint esetén, (esetleg ha még egyéb rizikótényezővel is rendelkezünk trombózis szempontjából), úgy véralvadásgátló terápiára is szükség lehet a várandósság és a gyermekágyi időszak során.

Terhesség előtt legalább 3-4 hónappal célszerű abbahagyni a fogamzásgátló tabletta szedését, mivel ez megnehezíti a folsav felszívódását a belekben, valamint ezzel együtt el kell kezdeni a folsav pótlását. Egy 2004-es WHO-jelentése szerint az összes fejlődési rendellenesség mintegy egyharmada megelőzhető, ha időben megkezdődik a magzatvédő vitamin szedésével. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

Cukorbetegség

Aszkorbinsav hatása a szervezetünkre

Az egészséges élet és örök fiatalság titka: anti ageing

Média