A gesztenye jótékony hatásai

A gesztenye jótékony hatásai A gesztenye jótékony hatásai

A gesztenye rendkívül tápláló, és az egészségünkre is nagyon jó hatással van. Összeszedtem nektek a gesztenyében lévő erőt. 

A gesztenye a világon szinte mindenütt megtalálhatjuk, főként Európában, Észak-Amerikában, Japánban, Kínában. Nagyon kedvelt élelmiszer, a kisebb termésű fajtákat állatok takarmányozására is használják.

Miért ilyen különleges a gesztenye? 

Magas szénhidráttartalma a gabonafélékével vetekszik, ám glutént nem tartalmaz, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Meglepően magas a C-vitamin, de emellett B-vitaminokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket és foszfort is tartalmaz. Hazánkban általában sütve, főzve vagy gesztenyepürének elkészítve esszük a gesztenyét. Azonban a szárított gesztenyéből lisztet is őrölnek, amiből különleges péksütemények, palacsinták, kásák készülhetnek. 

A gesztenye jótékony hatásai

Rosttartalmának köszönhetően biztosítja a rendszeres székletet és a könnyű székletürítést, segít megelőzni a székrekedést. 

A vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag gesztenye óvja a sejtjeinket a káros szabad gyököktől, lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti bizonyos krónikus betegségek kialakulásának rizikóját. A gesztenye kivonata akár még a daganatos betegségek bizonyos típusai ellen is védhet. 

Sötét karikák ellen 4

Erre figyelj! 

A nem ehető vadgesztenye, illetve az ázsiai gasztronómiában népszerű vízigesztenye (kínai sulyom) csak névrokonai a gesztenyének. Rendszertanilag más növénycsaládokba tartoznak.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Miért vagy mindig fáradt?

Természetes multivitaminok 

Vitaminpótlás a téli időszakra

Média