Gyermekkori cukorbetegség megelőzése

Gyermekkori cukorbetegség megelőzése Gyermekkori cukorbetegség megelőzése

A gyermekkori cukorbetegség általában öt-hét éves korban jelentkezik. Fontos, hogy időben figyeljen a súlyos betegség jeleire, mivel megfelelő kezelés mellett a betegség könnyen megfékezhető.

Ha segítesz gyermekednek, akkor könnyen megtanulhatja, hogyan kell az inzulint használni a teljesebb élethez, és a helyes étkezési szokások révén megkönnyítheti mindennapi életét. Tudjon meg többet a betegségről, hogy a lehető leghamarabb felismerjétek a figyelmeztető jeleket, és forduljatok orvoshoz.

Egyes tipusú diabétesz

A gyermekkorban az úgynevezett egyes tipusú cukorbetegség oka különbözik a felnőttek (általában 40 év felettiek) cukorbetegség okától. Tüneteik, betegségük és kezelésük szintén eltérő. Amikor a kis testében égető és cukorfogyasztó inzulin mennyisége lényegesen kevesebb, mint a szükséges, fiatalkori betegség fordul elő: a sejteknek nincs tápéáléka, de az emberi éhség miatt a cukor felhalmozódik a vérben és a vizeletben. Ugyanakkor a test zsírt éget el, hogy kalóriát biztosítson, a fogyás és a zsírégetés miatt az aceton felhalmozódik a testben. Emiatt tűnik alkoholszagúnak a lehelet.

Tipp 37

Jelek

Noha a cukorbetegség kimutatása nehéz, mivel nem jár lázzal, torokfájással vagy más nyilvánvaló tünettel, ezért érdemes odafigyelni gyermekünkre.

Szomjúságérzet

Ha a gyerek nagyon sok folyadékot fogyaszt, függetlenül attól, hogy vízről vagy teáról van szó, lehet, hogy az áll a háttérben, hogy a megnövekedett vércukorszintnek köszönhetően többet kell pisilnie, hiszen, ha a cukor nem jut el a sejtekhez, a kiválasztószerveknek kell feldolgozniuk. A cukros üdítőktől amúgy is szomjas lesz a kicsi, hiszen azok nem csillapítják a szomjúságot, ha pedig mindemellett gyakran kell pisilnie, és bőséges a vizelete, figyeld meg, hogy egyéb jelek is utalnak-e cukorbetegségre!

Gyors és nagymértékű fogyás!

Ha gyermeke gyorsan elveszíti a súlyát, előfordulhat, hogy orvoshoz kell fordítania őket. A cukorbetegség első jele lehet, hogy annak ellenére, hogy egy gyermek sokkal többet eszik, mint általában, mégis karcsúbb lesz, mert a magas vércukorszint felgyorsítja a vizelést, és így a gyermek súlya eltűnik. Cukor hiányában azonban súlycsökkenést is okozhat.A sejtek energiát nyernek a zsírszövetek égetésével, így a test elkezdi feldolgozni a saját raktárkészletét.

Hogyan kezelheted?

cukorbeteg gyermek anyagcseréje inzulinnal, megfelelő étrenddel és testmozgással könnyen egyensúlyban tartható. A kicsi vércukorszintjét és vizeletét valószínűleg neked kell rendszeresen ellenőrizned, és az a legjobb, ha az inzulint is te adod be neki. 10-12 éves kor felett fokozatosan megtaníthatod arra, hogyan tudja egyedül ellenőrizni az állapotát, és lassan az injekció kezelését is elsajátíthatja.

Kerülje a zsíros és zsíros húsokat, főzéshez váltson növényi olajra, sovány baromfira vagy halra. Bármikor hozzáadhat rostban gazdag ételeket, teljes kiőrlésű kenyeret, rizst, babot és gyümölcsöt a mindennapi étkezéshez!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

Fogyókúra: Miért veszélyes túl kevés kalória?

Pozitív hatása a lilahagymának

Napégés: mit tehetsz ellene?