A propolisz jótékony hatásai

A propolisz jótékony hatásai A propolisz jótékony hatásai

A propolisz az idő az évek során számtalan újdonságot tárt elénk az alternatív gyógyászat területén, de kevésnek sikerült bebizonyítani igazi értékét, és megőrizni aktualitását. 

A tiszta propolisz kimagaslóan hatékony elemekből áll. Legfontosabb és legtömegesebb alkotórészei a flavonoidok, amiknek rákellenes, kardiovaszkuláris, antibakteriális, antifungális és gyulladásgátló hatásuk van. További fontos hatóanyagok: kalkonok, terpén, vitaminok (B1, B2, B6, C, E, ), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású (külsődleges felhasználás esetén).

Mi az a propolisz? 

A balzsamokból a kaptárban enzim hatására hatékony vegyületekben gazdag, barnás-sárgás márványozott, gittszerűen puha és ragadós anyag, maga a propolisz jön létre.

Tipp 17

Jótékony hatásai

A propolisz csepp: 

kiváló fájdalomcsillapító és baktériumölő, így alkalmazható gyulladásos, fertőző betegségeknél, de gombás betegségeknél is igazolta hatását. Alkalmazhatjuk kívül és belül is egyszerre.

A propolisz tinktúra: 

eredményesen veszi fel a harcot a nyombélfekély, a gyomorhurut vagy éppen a vastagbélgyulladással szemben, de nagy hírnevet szerzett a felső légúti megbetegedéseknél tapasztalat hatékonyságával is, úgy mint a bronchitis, a tüdőgyulladás vagy az asztma.

További jótékony hatásai:

   • A propolisz aktiválja a csecsemőmirigyet, amely az emberi hormon- és immunrendszer központi szerve.
   • A nagyon ritkán feléépő allergiás tünetektől eltekintve, a propolisz számos mikroorganizmussal szemben hatékony olyan antibiotikum, amellyel szemben nem alakul ki rezisztencia.
   • A propoliszbantalálható flavonoidok az embernél katalizátorként, az immurendszert felerősítik.
   • Az idős emberek kezelése alatt igazolta, hogy a propolisz kúraszerű alkalmazásával a testi és lelki állapot, jelentősen javul.
   • A sejtosztódás és az anyagcsere sebességét akár a kétszeresére is meg tudja növelni, így éri el a propolisz a sokszor látványosan gyors sejtforradást. Ennek köszönhető gyulladáscsökkentő hatása is, illetve az aknékra és a herpeszre kifejtett jótékony hatásának is ez az oka.
   • A propolisz a keringési zavarok és a magas vérlipidszint esetében is hatékonynak bizonyult.
   • A propolisz számos gyulladás félében illetve a nyálkahártya gennyes és a bőr különféle megbetegedéseiben is hatékony.

Tudtad 61

Hogyan használjuk? 

Propolisz belsőleg:

Enyhe fájdalom, fekély, seb és szájüregi probléma esetében a propoliszos szájvíz lesz a megfelelő. Ezt öblögetésre és fogyasztásra is fel lehet használni. A legjobb, ha a szájvíz 0.2-10%-ban tartalmaz propoliszt. A propoliszos szájvíz normál adagja naponta 10 ml.

Propolisz külsőleg

Használjunk propolisztartalmú krémet vagy kenőcsöt, hogy felvegyük a harcot a bőrfertőzésekkel, a genitális herpesszel és a hüvelyi fertőzésekkel szemben. Ezt érdemes helyileg naponta többször is használni 7-10 napon át, hogy leküzdjük a fertőzést.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

Cukorbetegség

Aszkorbinsav hatása a szervezetünkre

Az egészséges élet és örök fiatalság titka: anti ageing