A lencse jótékony hatásai

A lencse jótékony hatásai A lencse jótékony hatásai

Azt már mindenki tudja, hogy a lencse a babona szerint a gazdagságot és a bőséget jelképezi. Mindenki döntse el, hogy hisz -e benne, de az tény, hogy az egészségünkre kó hatással lesz, ha fogyasztjuk. 

 A lencse igazi fejérje és vitaminbomba és rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Szervezetünket vitaminokkal látja el, ami nem más, mint a vas, kálium, magnézium. És nem csak ennyi pozitívuma van, hiszen ellátja még a szervezetet A-, B1-, B6-, és E-vitamint is. 

Fokozott beviteli mennyiség esetén gyengíti az alkohol és a kábítószerfüggést de sokak szerint az aranyértől való megszabadulást is meggyorsítjajpg

Sokan nem is gondolják, hogy ennyi pozitív hatása van a lencsének, pedig már évszázdok óta fontos része a táplálkozásunknak. A lencse a hüvelyesek közül a legemészhetőbb. 

A lencse egyik hasznos anyaga a fitinsav, ami antioxidánsként szolgál, és segíti a szervezetet a szaba gyökök megkötésében, ezáltal megakadályozhatja a betegségeket és azoknak a kialakulását is. 

Ártalmas tulajdonságai

Erre figyelj!

 • Nagy mennyiség fogyasztása csökkenti a kalcium felszívódását!

Köszvény, vesekő  és ízületi betegségek esetén sem ajánlatos fogyasztani.Provokálhatja a vesekövek kialakulását, ezért ellenjavallt vesebetegségek esetén. 
Erre figyelj

Jótékony hatásai

A lencse rengeteg jó hatással van a szervezetre, az első az, hogy javítja az anyagcsere folyamatokat szervezetben és növeli az immunrendszer erősségét is. Ami a legjobb, hogy egy átlagos adag lencse, szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget is megkapjuk belőle. Kevesebb a zsírtartalma, mint a többi hüvelyesnek, de tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat is. 

Érdekességek a lencséről:

 • A születés és a halál körforgásának a jelképe
 • már i.e. 8000 környékén is fogyaztottak lencsét az emberek
 • Ézsua egy tál lencséért adta el öccsének Jákobnak elsőszülöttséggel járó jogát. 

Kiemelkedően gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, amely elengedhetlen a szívműködéshez és az idegrendszer működéséhez is. Magas a vastartalma, viszont ahhoz,hogy felszívódjon szervezetben, C-vitaminban gazdag ételeket kell fogyasztani. 

A szegfűszegben található nyomelemek közé tartoznak a kalcium a vas a magnézium a foszfor a kálium a nátrium és a cink. 1

Jótékony hatásai

 1. Javítja a májfunkciót
 2. javítja a látást
 3. terhesség esetén kiemelten ajánlott a fogyasztása a magas folsav tartalma miatt
 4. jó hatással van az anyagcserére
 5. stabilizálja a vérnyomást
 6. a változókor tüneteit csökkenti
 7. segíti a hajnövekedést
 8. támogatja a sebgyógyulást
 9. fokozza a férfi termékenységet

Ne is szaporítsuk a szót, a lencsének rengeteg jótékony hatása van, ezért ne csak az év elején, hanem az év minden évszakában fogyasszunk lencsét!