A tofu jótékony hatásai

A tofu jótékony hatásai A tofu jótékony hatásai

A tofu, más néven szójababsajt a távol keleten már rendkivül híres. Ez a csodaszer nálunk még nem annyira híres, de az egészséges táplálkozás hívei és a vegetáriánusok előszeretettel fogysztják. 

Honnan származik a tofu? 

A tofu fogyasztásáról már 5000 éves feljegyzések is találhatók a kínai császári udvarból. Európába Gottieb Haberlandt hozta be 1700-ban, a párizsi botanikus kertben, ahol kelet tehenének is nevezték. Már az időszámtásunk előtt II.században kifejlesztették e fehérjében gazdag receptjét. A vegetáriánusok étlapján, mindig is előkelő helyen szerepelt, a japánoknál is nagy sikert aratott és amit sokan nem tudnak, hogy a szegények asztalától indult. 

A felhasználása a II. világháborúban indult el és azóta is töretlen a sikere. Sokan nem tudnak róla, hogy mennyi jótékony hatással bír a szervezetünkre. 

Tudtad 26

Mit tartalmaz a szója? 

Rengeteg tápanyag található benne és vitamin, mégis kalóriaszegény, ezért fogyókúra esetén is tökéletes. A szója esszenciális aminosavakat tartalmaz, ezért a vegetáriánusoknak kifejezetten jó húspótló. 

Ezek találhatóak még benne: 

  • fehérjék: 45%
  • vitaminok: B-, E-vitamin, folsav
  • ásványi anyagok: va, cink, szelén, réz

Azoknál a kultúrájú népeknél, akiknél a tofu mindennapi élelmiszernek számít, sokkal itkább a rákos megbetegedés, a ckobetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések. 

Lecitint is tartalmaz, amely egy életfontosságú anyag, hiszen fontos sejtalkotó és serkenti az idegrendszert. Filoösztrogént is tartalmaz, amely olyan növényi vegyület, aminek a hatása hasonló a nemi ösztrogénnel, ezáltal bizonyított, hogy a keleti nőknek rendkivül enyhe a változókori tüneti. Nincs hőhullámuk, és ez nem genetika, hiszen Amerikában élő keleti származású nők, ahol nincs olyan magas tofu fogyasztás, megint csak szenvednek a menopauza tüneteivel. 

Tudtad 25 

Hogyan készül a tofu? 

A tofu a sajthoz hasonlóan készül, ugyanis a szójababból nyert szójatejet erjesztik, majd tömbbé préselik. Az íze semleges, de nagyon könnyedén fűszerezhető. Felhasználása szinte határtalan, hús helyett akár spagettibe, fasírtba, de akár édesség is készülhet belőle. Sütve, főve, pácolva, grillezve, kirántva is felhasználható. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

Méz a nátha ellen

Az U-vitamin

Aszkorbinsav hatása a szervezetünkre