Hogyan essünk teherbe

Hogyan essünk teherbe Hogyan essünk teherbe

Ha fontolgatja a gyermekvállalást, valószínűleg már elgondolkodott azon, hogy mennyi időbe telik teherbe esni, mikor és milyen gyakran kell szexelni. Itt megtalálod a válaszokat a kérdéseidre.

 A teherbeesés esélyei

Ez egy gyakori kérdés: Mi az esélye annak, hogy ebben a hónapban teherbe esek? A legtöbb teherbe esni próbáló pár esetében annak az esélye, hogy egy nő teherbe esik, egy adott hónapban 15-25%.

De van néhány dolog, ami befolyásolhatja a teherbeesés esélyét:

  • Kor: 30 éves kora után csökken az esélye arra, hogy egy adott hónapban teherbe essen, és az életkor előrehaladtával is csökken, a 40-es években pedig meredeken csökken.
  • Szabálytalan menstruációs ciklusok: A szabálytalan ciklusod miatt nehéz kiszámítani, mikor van peteérésed, így nehezen tudod, hogy mikor lenne ideális a szex ideális időpontja.
  • A szex gyakorisága: Minél ritkábban szexel, annál kisebb a valószínűsége, hogy teherbe esik.
  • Mennyi ideje próbálkozik: Ha egy év fogamzási kísérlet után sem esett teherbe, akkor a teherbeesés esélye is kisebb lehet. Beszéljen orvosával a női és férfi meddőségre vonatkozó vizsgálatokról.
  • Betegségek vagy egészségügyi állapotok befolyásolhatják a terhességet.

A menstruációs ciklusok működése

A menstruációs ciklusról való tájékozódás segíthet.

Egy nő ciklusa azon a napon kezdődik, amikor először észlel élénkvörös vért - nem csak foltos vérzést -, és a következő ciklus kezdete előtti napon ér véget. Egy ciklus 21-35 napig tarthat -- vagy tovább is.

Ha a ciklus hossza egyik hónapról a másikra néhány napot változik, az szabálytalan -- és gyakori -- ciklusnak számít. Sok nőnek nincs rendszeres ciklusa. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami baj van.

Szex és a teherbe esés esélyei

Itt egy másik gyakori kérdés a fogamzással próbálkozó párok részéről: Milyen gyakran kell szexelnünk? Röviden, a válasz: gyakran.

Sok teherbe esni próbáló pár rengeteg energiát fordít arra, hogy matematikai pontossággal időzítse a szexet, hogy kiszámítsa, mikor van a nőnél a legjobb peteérés. Elméletileg a megközelítésnek van értelme. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a spermiumok számára a petesejt megtermékenyítésének lehetősége meglehetősen kicsi: lényegében csak 3-5 nap van az ovuláció előtt és az ovuláció napján. A legjobb esélyeid az ovuláció előtt 1-2 nappal vannak. Az orvosok azt javasolják, hogy az ovulációt megelőző héttől kezdve minden második napon, vagy a menstruáció vége után kezdődően kezdjen közösülni.

De bár a szeretkezést kizárólag erre a néhány napra időzíteni logikusan logikus, van néhány hátránya is -- elsősorban azért, mert a tested nem mindig viselkedik óramű pontossággal. Még ha a ciklusa szabályos is, az ovuláció a ciklus során bármikor bekövetkezhet. Ha azon a napon szexelsz, amikor azt hiszed, hogy peteérésed lesz, és néhány napot tévedsz, lehet, hogy nincs szerencséd.

A szakértői tanács tehát az, hogy fedezze a kockázatot: Minden héten legalább két-három alkalommal szexeljen. Amíg a férfi spermiumszáma normális, addig a minden második (vagy minden) nap történő szex tovább növeli a teherbeesés esélyét.

Mikor hagyja abba a fogamzásgátló tablettát

Mennyi időbe telik, amíg a fogamzásgátló gyógyszerek hatása elmúlik? A fogamzásgátló tabletta elhagyása után azonnal teherbe lehet esni - amint a tabletta hormonjai távoznak a szervezetéből -, bár eltarthat néhány hónapig, amíg a peteérés ismét normálisan megindul.

Biztonságos a fogamzás közvetlenül a fogamzásgátló tabletta elhagyása után? Igen. Azoknak a nőknek, akik a tabletta elhagyása után azonnal teherbe esnek, ugyanolyan valószínűséggel lesz egészséges gyermekük, mint azoknak, akik néhány hónapot vártak a fogamzásgátlással.

Legfrissebbek a szerzőtől: Rausch Richárd