Hipoglikémia (alacsony vércukorszint)

Hipoglikémia (alacsony vércukorszint) Hipoglikémia (alacsony vércukorszint)

A cukorbetegség, vagy más néven diabétesz egy anyagcserezavar, amelyben a szénhidrátok hasznosítása szenved zavart.

Az alacsony vércukorszint viszonylag gyakori fogyókúrázók körében. Ha valaki egész nap nem jut ételhez, koplal, akkor biztos alacsony lesz a vércukra is. Ilyen esetekben sérül az anyagcsere folyamat. A szervezet mindenre túl erős inzulinnal válaszol, és ez leviszi a cukrot. Inzulinrezisztencia esetén az inzulin már nem hat megfelelően. Ezért a vércukorszint sem csökken le a megfelelő mértékben. Így kezdődik valójában a cukorbetegség és mivel az inzulinrezisztencia is lehet tünetmentes, nagyon gyakran rejtve marad. Egészen addig, amíg a tünetek jelentkeznek.


A határérték feletti vagy alatti, illetve a nagy kilengésekkel ingadozó vércukorszint, ha kezeletlenül, tartósan áll fenn, akkor szépen lassan kialakulnak a cukorbetegség szövődményei.


Ne várd meg míg szédülsz, megfájdul a fejed, szabályosan csillagokat látsz és az ájulás környékez és olyan csillapíthatatlan éhséget érzel, amin már nem segít az azonnali étkezés sem.
Ilyen esetekben leesik a vércukorszint. Ez a hipoglikémia.


Számos oka lehet. Egész napra ködös, homályos marad a tudatod, fáradt lehetsz. De ami a legrosszabb, hogy kockáztatod az egészségedet. Vedd komolyan, vizsgáltasd ki magad és soha ne éheztesd ki a szervezetedet!