Ha az ember megeszik egy nagy tábla csokoládét és például mézes tejet iszik rá, akkor feljebb mehet a vércukor a határértéknél.

Cukorbeteg diéta esetén szem előtt kell tartani a szénhidrát bevitel mennyiségét és minőségét.

Általában gyorsan, tipikus tünetek kíséretében lép fel az 1-es típusú cukorbetegség. Minél fiatalabb valaki annál gyorsabban.

Magas zsír-, illetve rosttartalmuk miatt a csokoládé, a tej, a gyümölcsök nem emelik olyan gyorsan a vércukorszintet.

A diabéteszre jellemző, hogy kezdetben kifejezetten tünetszegény, ezáltal nehezen lehet felismerni. Ennek ellenére, figyelemfelkeltő lehet a szomjúság vagy, ha nehezen gyógyul egy seb vagy a gyakori vizelési inger.

A cukorbetegség, vagy más néven diabétesz egy anyagcserezavar, amelyben a szénhidrátok hasznosítása szenved zavart.

Diabétesz fennállása esetén elengedhetetlen a személyre szabott cukorbeteg étrend összeállítása. Mindig kérjük ki a témában járatos dietetikus segítségét.

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelésének is szerves része a cukorbeteg diéta, azaz a táplálkozási szokások megváltoztatása.

A rendszeres mozgás segít a cukorbetegség karbantartásában. A leghatékonyabb a kombinált edzés (az izomfejlesztő és a kardio edzés).

A 2-es típusú cukorbetegség általában tünetszegényen zajlik.
Gyakran csak évek vagy évtizedek múlva fedezik fel, diagnosztizálják. Ilyenkor már előfordul hogy valamilyen súlyos, késői szövődmény hívja fel rá a figyelmet.

3. oldal / 9