A női ciklus szakaszai

A női ciklus szakaszai A női ciklus szakaszai

 Életük során a nők több száz alkalommal is átesnek a menstruáció okozta kellemetlenségeken, éppen ezért fontos megismerni, hogy milyen folyamatok állnak a gyakran fájdalmas jelenség hátterében. Mindez ugyanis kifejezetten hasznosnak bizonyulhat például a családtervezésben.

Az első menstruáció 

Az első havi vérzés általában 8-15 éves kor között zajlik le a lányoknál, majd ezt követően egészen a menopauzáig újra és újra fellép, ami átlagosan 28 naponként történik. A menstruáció a ciklus része, illetve kezdetét szokás a ciklus első napjának tekinteni.

Tipp 35

A follikuláris fázis

A vérzés egyben egy új ciklus kezdetét is jelenti. Az így számított első napon máris megindul a tüszőérés, amelynek során egyszerre két-három tüsző is érésnek indul a petefészekben. 

Az ovuláció és a luteális fázis

A ciklus közepén, átlagosan a 14. nap körül az érett tüsző - a benne felgyülemlő folyadék hatására - megreped (ovuláció), a petesejt pedig elindul a méh felé vezető útjára. A tüsző ezt követően bevérzik, sárga színűvé válik, majd az agyalapi mirigy által kibocsátott sárgatestserkentő, avagy luteinizáló hormon (LH) által hajtva ugyancsak hormontermelésbe kezd. Az így emelkedésnek induló progeszteronszint a megvastagodott méhnyálkahártyát mirigyes szerkezetűvé, egyszerűbben mondva a megtermékenyített petesejt befogadására alkalmassá változtatja. Kilökődése után a petesejt nagyjából 24 órán át marad életben, azaz ennyi idő áll rendelkezésre a megtermékenyítéshez. Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy a spermiumok akár két-három napig is képesek türelmesen várakozni.

Tudtad 71

A menstruáció

Sikeres fogamzás esetén a méhlepény kezdeménye egy humán chorialis gonadotropin (HCG) nevű hormont kezd el kibocsátni, meghosszabbítva ezáltal a tüszőből létrejött sárgatest élettartamát. Megtermékenyülés nélkül viszont a sárgatest visszafejlődik, ezáltal a méhnyálkahártya elveszti a progeszteron nyújtotta támogatást, így középső és legfelső rétege leválik és vérzés kíséretében távozik a szervezetből. A folyamatot a méhfal simaizomzatának összehúzódásai segítik, ez okozza az ilyenkor fellépő alhasi fájdalmat és görcsöket. 

Menopauza

Nagyjából 45-55 éves kor körül a nők átesnek a változókóron ezzel pedig petefészkeikben megszűnik a peteérés a méhnyálkahártya szerkezetének ciklikus változása, tehát a menstruáció is eltűnik az életükből.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

Csonterősítő ételek

Pozitív hatása a lilahagymának

Napégés: mit tehetsz ellene?

Média

Tovább a kategóriában: « Száraz szemek: mik lehetnek az okai?