Jóga az egészségért

Jóga az egészségért Jóga az egészségért

A jóga mindennapos gyakorlása javítja az egészséget, jó közérzetben segít, mentális megtisztulást hoz és az életminőség javulásában is jelentős szerepe van. A legjobb módja az egészség és a fittség elérésében. Nem csak a fizikumunkban segít, hanem a lelki és mentális állapotban is jótékony hatással bír. Megmozgatja az egész testet. Fej, hát és izületi gyulladások gyógyításában is segít. 

Honnan származik a jóga?

A jóga a tudat átalakításában és a karma egyensúlyában segít, ami egy indiai vallásból származik. Az indus völgyi civilizáció romjai közül 4ezer éves, meditáló jógagyakorlatokat ábrázoló képeket találtak. Ez is bizonyítja, hogy a jóga gyakorlata már ekkor is fontos szerepet töltött be az emberek életében. Az ősi jógaismerete hosszú időnk kersztül iratlan formában szállt nemzedékről nemzedékre. Aztán a teremtésmondában és rengeteg irodalmi emlékben is szerepel a jógázó istenekről. 

Névtelen terv 9

A jóga hatékony a testnek és a léleknek is. Külső szemmel gondolhatnánk, hogy ez nem is mozgás. Akik rendszeresen jógáznak, sokszor igenis izomlázat tapasztalnak. 

Ennek mi lehet az oka?

  • melegben végzed a gyakorlatokat
  • légzéssel összehangolt folyamatos mozgás
  • folyamatos nyújtást végzel az izmaiddal

Milyen jógatípusok léteznek:

Hatha jóga: Ez a jóga nem túl mozgalmas, viszont arra jó, hogy a tested lépésről-lépésre jobban megismerd. 

Astánga jóga: Ez egy sokkal mozgalmasabb jógatípus, mint a Hatha. A Hatha jógának egy erőteljesebb fajtája, amihez jó fizikai állapot szükséges. 

Bikram: Említettem, hogy vannak olyan jógák, ahihez meleg szükséges a helységben, ahol végezzük a gyakorlatokat. A Bikram ez a jógafajta, ugyanis kb. 37fokos helységben kell végezni a gyakorlatokat egy órán keresztül. 

Tantra: A Tantra célja a női és férfi energiáinak egyesítése, több jógatípus ötvözésével. 

Mielőtt eldöntöttük, hogy milyen típust választunk, azt is tudnunk kell, hogy sport vagy spirituális szempontból végezzük majd a gyakorlatokat, hiszen ehhez mérten eldönthetjuk, hogy jógastúdióba vagy edzőterembe akarunk menni. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

A birsalma jótékony hatásai

Patoténsav

A szegfűszeg 10 jótékony hatása

Mit ne csinálj jóga közben?

  • ne feszítsd túl magad jóga közben
  • ne csinálj semmi olyat, ami fájdalommal jár
  • a kevesebb több, ne tegyél gyors mozdulatokat
  • ne nyújts túl
  • ne versenyezz másokkal

A jóga megtanít minket arra, hogy az életünkben az egyensúly a legfontosabb és a ha nincs meg a lelki béke egy káosszá alakulunk. Ez egy kortalan testmozgás, ami igenis fiatalon tart. Több, mint torna. Ez egy többezer éves tudomány és olyan mozgás, ami az egész testet átmozgatja és képes helyreállítani az egyensúlyt, az egészségünk érdekében.

Névtelen terv 28

Minden gyakorlat egyszerre hat a testre és a lélekre is. 

A következő posztomban a jóga legelterjedtebb változatait is leírom nektek, hogy segítségek nyújtsak, mint kezdőknek és haladóknak is. 

Mindannyian szeretjük egészségesnek érezni magunkat, minden szempontból, ezért a jógagyakorlatok mindennapi alkalmazása segítséget nyújhat ebben!

Tovább a kategóriában: Erősítő jóga »