Étvágytalanság

Étvágytalanság Étvágytalanság

Utalhat betegségre az étvágytalanság? Milyen vitaminok a leghatásosabbak étvágytalanság ellen? A szervezetünk jelez, ha táplálékra van szükségünk. Az egészséges szervezet nem igényli az étkezések mennyiségének növelését, ezért nem kell mindig a legrosszabbra gondolni. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy milyen vitaminokra van szükséged, hogy az étvágyad növeld. 

Ne feledjük, hogy az étvágy és az éhség nem ugyanaz. Az éhség fiziológiai állapot, amit a vércukorszint alacsony szintje, valamint a tápcsatorna telítettségi állapota váltja ki, az étvágy pedig a feltételes reflexek kialakulása után, felkelthető jóllakottság állapotban is. A rosszabb étvágyú személyeknek nem szabad eröltetni az étkezést, hiszen a szervezetünk jelez, ha táplálékra van szüksége, ezért az egészséges állapot nrm igényli az étkezések mennyiségének növelésével. 

Miért fordulhat elő étvágytalanság

Sok esetben természetes az étvágy csökkenése. Az étkezési szokások pedig befolyásolják az étel mennyiségét, amit elfogyasztunk. Van, amikor az étvágytalanság hátterében pszihés okok lehetnek, hiszen a rengeteg munka, a családi problémák és a stresszes állapot, a depresszió az étvágy csökkenéséhez vezethet. 

Betegség is okozhatja az étvágytalanságot. Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, hiszen egy torokgyulladás, vagy a torokban lévő fájdalom is okozhat étvágytalanságot. Ilyenkor az étvágyunk visszatér magától. Emésztőrendszeri megbetegedés is okozhatja az étvágytalanságot. 

A szájüregben lévő betegségek is okozhatnak étvágytalanságot, hiszen ilyenkor kellemetlen fájdalomérzetet tapasztalhatunk a szájüregben. 

A rosszindulatú daganatos betegségek jele lehet az étvágytalanság, amely a betegség korai stádiumában is megjelenhet. 

Névtelen terv 31

Vitaminok amelyek segíthetnek az étvágy növelésében

Biotin:

A biotin, más néven B₇-vitamin, elavult nevén H-vitamin a vízoldható vitaminok közé tartozó bioaktív vegyület. Szabadon vagy fehérjéhez kötötten fordul elő a táplálékokban. Egymás hatását elősegítik a B2-, B6- és A-vitaminnal, és a niacinnal.

Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához. És itt a legfontosabb pont, hiánya esetén étvágytalanság jelentkezhet. Mi van akkor ha nem kívánjuk az ételt? A vitaminoknak és az ásványi anyagok fontos szerepet töltenek be az étvágyunk elősegítésében is. 

A cinkben szegény étrend rontja az érvágyat. 

A cink fő forrásai: 

  • tengeri rák
  • osztriga
  • sovány húsok
  • szárnyasok
  • tökmag

Névtelen terv 32

A B12-hiány és a vashiány is okozhat étvágytalanságot, hiszen ha a szervezetünk nem jut elég vas és B12- vitaminhoz, hasmenés vagy székrekedés, koncentrációs zavarok és ezzel együtt átvágytalanság léphet fel. 

Kálium hiány esetén is étvágytalanség léphet elő. A kálium fő forrásai: banán, burgonya

Mi segíthet még az étvágytalanság ellen

Élelmiszerek is lehetnek étvágyjavító hatásúak, mint pl.: a hagyma  vagy a kesernyés zöldségek, mint pl.: articsóka, salátafélék. Vannok olyan fűszerek is, amelyek segthetnek, mint pl.: torma vagy a rozmaring, illetve a csípős fűszerek, mint pl.: a chilipaprika. Orvosságként a fűszerek nagyobb adagban is felhasználhatóak. 

A kererű anyagok az immunrendszert is erősítik és segítik a gyomornedv termelését is, ráadásként a hangulatunkat is javítják. Minél keserűbb az étel, annál jobban serkeni az emésztőnedvek működését, hiszen a gyomornedvek hiánya rendkívül csökkenti az étvágyunkat.