Areob edzés/hatékony zsírégetés

Hatékony zsírégetés Hatékony zsírégetés

A legismertebb mozgásformák közzé tartozik az areob mozgás. Ezzel a módszerrel a leghatásosabb a zsírégetés, hiszen minden izmonkat megmozgatja. Érdemes utánajárni, hogy testalkatunknak, milyen mozgás a legmegfelelőbb. 

 Hatékony zsírégetés

Az areob edzsés közben, nagy mennyiségű oxigén előállításával történik. A szervezetünk az izmaink számára a szükséges energia a tartalékokból égeti el. 

Az areob edzés fajtái: 

 • Alacsony intenzitású areob edzés: nincs sok energiára szükség, ezért kis megterheléssel jár, de időigényes mozgást igényel. 
 • Magas intenzitású areob edzés: nagy mennyiségű energiát éget el, az anyagcsere felgyorsul a mozgás alatt, ezért keményebb erőfeszítést igényel, mint az alanyony intenzitású areob.

Ismertebb areob mozgásformák közzé tartozik a biciklizás/szobabiciklizés, gyaloglás, kocogás. 

Hogyon kezdj bele? 

A legjobb időszak az areob edzsésre a reggeli időszak, amikor még nem volt meg a reggeli, hiszen ilyenkor az inzulinszint alacsony. A legfontosabb, hogy az edzsést nem szabad túlzásba vinni, hiszen az areob lényege, hogy alaposan átmozgassa a testet, nem pedig az, hogy megterhelje azt. Mindig olyan tempóban csináld a feladatokat, amit bírsz csinálni, különösebb megterhelés nélkül. 

Mikor ne végezzünk areob edzést: 

 • Azokon a napokon ne végezz areob mozgást, amikor súlyzós edzést végeztél
 • Reggel, étkezés után
 • Este, étkezés után 

Az areob ezdés erős zsírégető, ha megfelelően csinálod és alkalmazod a gyakorlatokat. Zsíranyagcsere élénkítésére képes az aerob mozgás, mivel a szervezeted felhasználja a tartalék zsírt edzés során. A legjobb az areob mozgásban, hogy nem kell órákat "szenvedned", hogy hatékony legyen. Ha szereted a súlyzós gyakorlatokat, akkor azt mindenképp areob ezdés előtt végezd! 

Rengeteg areob mozgásforma létezik, és ha kiválasztottad a neked megfelelőt, akkor bele is vághatsz az edzésbe!

Az inzulinszintednek mindig alacsonynak kell lennie areob mozgáshoz, ezért a legjobb ha éhgyomorra reggel, vagy lefekvés előtt végzed. Mindig figyelj oda, hiszen nem szabad túlzásba esni, az areob edzés lényege, hogy alaposan megmozgasson és, hogy megdolgoztassa a szívedet. A tempó neked megfelelő legyen, amit folyamatosan tartva képes vagy kifulladés nélkül beszélni. 

Növelheted is a mozgás intenzitását azzal, hogy beöltözöl hozzá vastagabb ruhába, így gyorsabban égetheted a zsírt. 

Több areobmozgás létezik, de ebben a cikkben a Perctérfogat gyakorlatot vesszük át: 

Perctérfogat gyakorlat: 

 • erőltetett menetű séta
 • lassú kocogás
 • úszás
 • ugrálókötelezés
 • kerékpározás
 • árnyékboksz

Bármilyen gyakorlat megfelelő, ami alacsony ellenállású és a pulzusod a kellő tartományban képes maradni. 

Fontos! 

- 120-050 közötti pulzusszám

- 40-90 perces edzsés idő

- Hetente 1-3 edzsés

Névtelen terv 15

Az areob edzsés növeli a kitartást, állóképességet és az anaerob edzések eredményességét, a szervezet oxigén felhasználásának hatékonyságát. Fogyókúrához is tökéletes mozgásforma, hiszen a legjobb a változatos intenzitású mozgások végzése. 

Ha hatékony és kímélő mozgásformára vágysz, vagy szeretnél pár kilót leadni, de nem az izmaidat elveszíteni, akkor választ azt areob mozgást. 

Mi is a perctérfogat edzés? 

A perctérfogat gyakorlat során a szívünk erősebbé válik, hiszen nagyobb mennyiségű vért tud pumpálni a szervezetünkbe. A perctérfogat gyakorlatok során megerősödik és fejlődik az érrendszer. Ez azért jó, mert magasabb oxigénellátást biztosít az izmainknak, ezáltal jobban és látványosan fejdődhetünk. 

A perctérfogat edzés során az állóképességünk jelentősen fejlődésnek indul, ezért a közérzetünk és sokkal jobb lesz, hiszen az edzés hatására dopamin termelődik a szervezetünkben. Hosszú és rövid távon is sokkal egészségesebbek leszünk az areob edzés hatására. 

Tudtad 5

Mit kell tenned a perctérfogat edzéskor

Fontos, hogy a perctérfogat edzéskor a pulzusod a 120-150-es tartományba essen, huzamosabb ideig az edzés során. Bármilyen gyakorlatot végezhetsz, ami alacsony ellenállású és a pulzusod a kellő tartományba képes tartani a megfelelő intervallumban. 

Szakítsatok időt testmozgásra, hiszen ezzel sok betegséget, érrendszeri megbetegedést megelőzhettek. Ha fogyni szeretnél, akkor az areob edzés lehetővé teszi ezt, hiszen egy nagyon hatékony mozgásforma.

Ezek a témák is érdekelhetnek: 

Lágy csontkovácsolás tapasztalatok

Jóga az egészségért

Hajnövekedést serkentő vitaminok

 

Tovább a kategóriában: Testmozgás a karantén idején »