Napfolt az arcon (hiperpigmentáció)

Hiperpigmentáció Hiperpigmentáció

Az arcon vagy más, napnak kitett bőrfelületen (kezeken, karokon, dekoltázson, vállon, háton, lábakon) megjelenő barnás, lapos, kerek foltok az úgynevezett napfoltok (lentigines solares). 

Ezek tulajdonképpen a hiperpigmentáció egyik típusát jelentik, amelyeket a túlzottUV-sugárzas okoz. Gyakran összekeverik a napfoltokat az öregségi foltokkal, esetleg a hormonális változások (terhesség, klimax), vagy gyulladásos bőrbetegségek miatt kialakuló hiperpigmentációs foltokkal. Ahhoz, hogy ezt a foltot eltűntethessük, intenzív kezelés szükséges, erősebb hatóanyagokkal mivel ebben az esetben a pigmentáltság nem csak a hám, de az irharétegbe is bekerül, tehát nagyobb keresztmetszetű az elváltozás.

Mitől alakul ki a hiperpigmentáció? 

A jelenség kialakulásáért a melanint termelő sejtek, a melanociták felelősek. Bőrünk színét a melanin határozza meg, és az ultraviola sugárzás ellen is ez a pigment anyag nyújt védelmet. De ha a melanint termelő sejtek működésében zavar lép fel – például túl sok melanint termelnek vagy a pigmentanyag eloszlása nem egyenletes –, akkor megjelennek a pigmentfoltok.

Tipp 11

Típusai: 

  • Pigmentfoltok (időskori májfoltok, szeplők): A napsütés következményei, ezért a testnek azokon a felületein jelennek meg, amelyeket gyakran ér a nap, az arcon, a kézen és a karon. Általában kisméretű, sötét foltok a bőrön.
  • Melasma vagy chloasma: A 20 éven felüli nők felső ajkain, arccsontján és az áll alsó vonalán szimmetrikusan megjelenő elszíneződések. Gyakran "terhességi maszkként" emlegetik, mivel a terhes nők 90 százalékánál megfigyelhető. Olyan hormonális hatások következtében alakulnak ki, mint a terhesség vagy a fogamzásgátló tabletták szedése. Ilyenkor barna és szabálytalan alakú foltok jelennek meg az arcon és a karon, amelyek akár nagyobb méretűek is lehetnek.
  • Barna foltok (tejeskávé foltok): Változatos méretűek és kinézetűek, neve utal a tejeskávé színére, sokszor a neurofibromatózis nevű betegség első tüneteként jelennek meg.
  • Pattanásos hegek: Ha egy bőrsérülés gyógyulása után elszíneződött, lapos folt marad vissza. Ez gyakran megfigyelhető a pattanásos bőrűeknél, de előidézhetik kozmetikai kezelések is, mint a dermabrázió, a lézeres kezelés, vagy a kémiai hámlasztás.
  • Endokrin hiperpigmentáció: Okozhatja az mellékvese-rendellenesség, amelyet a pajzsmirigy túlzott aktivitása okoz, vagy a Cushing-kór, amely az agyalapi mirigy jóindulatú daganata.

Mi a megoldás? 

Természetesen léteznek kiváló kezelések. A melanociták normális működésének helyreállításának érdekében használhatunk a melanintermelést beszabályozó hatóanyagokat, és hámlasztásokat vagy egyéb kontrollált orvos-esztétikai kezeléseket.

Figyelnünk kell arra, hogy minden hőtermeléssel járó kezelés fokozója lehet a melanociták túlzott aktivitásának, így ha például lézerekkel szeretnénk a bőrünket jobb állapotba hozni, először azt kell elérnünk, hogy a pigmentet termelő sejtek beszabályozott aktivitással működjenek.

Tudtad 56

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

Cukorbetegség

Aszkorbinsav hatása a szervezetünkre

Az egészséges élet és örök fiatalság titka: anti ageing

Média