Hogyan szabaduljunk meg a bőrkeményedéstől?

Hogyan szabaduljunk meg a bőrkeményedéstől? Hogyan szabaduljunk meg a bőrkeményedéstől?

A bőrkeményedés (a bőr szarurétegének megvastagodása) leggyakrabban talpon, tenyéren alakul ki, ahol visszatérően, vagyis folyamatosan nyomás, dörzsölés, inger éri a bőr felületét. 

Hogyan alakul ki a bőrkeményedés? 

A bőrkeményedés, bizonyos bőrterületekre gyakorolt, ismételt hatásokra alakul ki, melynek hatására a bőrsejtek termelődése felgyorsul és ezáltal egy e3lhalt hámsejtekből álló kemény bőrréteg alakul ki. Ez egy fajta védőburok, a külső hatásoktól. A bőrkeményedés általában ártalmatlan jelenség, de nem árt odafigyelni, hiszen más problémákhoz is vezethet. 

Tudtad 22

Mi okozhatja még a börkeményedést?

Az álandó túlsúly is okozhat bőrkeményedést, de a hajlam is belejátszik, a nőknél a terheség is, vagy a hirtelen súlygyarapodás idézi elő ezeket a panaszokat. Ilyenkor megváltozik a súly elosztása a talpakban és nagyobb súly nehezedik a lábközépcsontokra. 

Otthoni lábápolás

A megfelelően kiválasztott cipő sokat segít abban, hogy a súly megfelelően terüljön el a talpunkban. A cipő vagy lábbeli megfelelően illeszkedjen a lábunk formájához, így segítve a testsúly elosztását. A rendszeres dörzsülés vagy irritáció, vízhólyagot, sebet, tyúkszmet és bőrkeményedést okozhat. Ahol nyomást erzünk,a mikor felvesszük a lábbelit, nedvesítsük be a cipőt kívülről, így az megpuhul és könnyebben alkalmazkodik a láb formájához. A sebtapasz is segíthet az irritált bőrön, hogy ne dörzsölje tovább az a fránya cipő. 

Egy kényeztető lábfürdő is sokat segíthet, hiszen ilyenkor megpuhul a bőr, és könnyebb eltávolítani a megkeményedett bőrt. Ezt horzsakővel és reszelővel szoktál orvosolni. 

Mit ne tegyél: 

  • Otthon ne vágd le a már fájdalmas bőrkeményedést, hiszen ilyenkor könnyebben okozhat magának a páciens nagyobb kárt. 

Tudtad 23

Hogyan kezelhetjük még a bőrkeményedést? 

Nagyon fontos, hogy időben elkezdjük kezelni, és az előrehaladott elváltozásokat, semmiképp ne kezeljük otthon! Hiszen jelentősen megnövelhetjük a fertőzés veszélyét, ezért forduljunk szakemberhez. 

Szódabikarbónás lábfürdő

Ez nem csak puhítja a bőrt, de segít fellazítani az elhalt hámsejteket, hogy azokat könnyebben eltudjuk távolítani, emellett megszünteti a kellemetlen szagokat is. 3 evőkanál szódabikarbóna egy lavór vízbe, és áztassuk a lábainkat benne 15 percig és azonnal érezhető lesz a változás. 

Kamillatea

A kamillateát is felhasználhatjuk, keverjük bele a vízbe, ez nyugtató és szintén szagtalanító hatással bír, emellett  megakadályozza a láb izzadását. 

Almaecet

Enyhén hámlasztó hatása van és a fertőzéseket is megelőzhetjük vele. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

Újévi fogadalmak az egészségért

A szegfűszeg 10 jótékony hatása

Négy hatékony immunerősítő tea